Fond for utøvende kunstnere delte 6. november ut priser til ti kunstnere som har utmerket seg på plateinnspillinger eller på scenen. Tidligere danser i Nasjonalballetten, Ole Willy Falkhaugen, fikk Rolf Gammlengs pris til utøvende kunstnere i klassen Danser. Prisen, som har blitt delt ut helt siden 1982, belønner faglig dyktighet og kvalitet i alle ledd, uavhengig av salgstall. Prisen er oppkalt etter Musikerforbundets leder Rolf Gammleng, som var sterkeste pådriver til FFUKs opprettelse i 1957.

nasjonalballetten ole willy falkhaugenRolf Gammlengs pris til utøvende kunstnere i klassen Danser går i år til en danser av ypperste klasse. Aldersgrensen for en danser er svært lav, og åretsprisvinner er en av svært få dansere i Norge som har fått forlenget arbeidskontrakten med Nasjonalballetten ut over oppsatt pensjonsalder. I Nasjonalballetten har han vært ansatt i mer enn 20 år, og har utmerket seg så vel i moderne repertoar som i det klassiske. Han har hatt ledende roller som Rothbart i Svanesjøen, Gremin i Onegin, danset i Nøtteknekkeren og hatt tittelrollen i Nurejevs Don Quixote, for å nevne noe.

Ole Willy Falkhaugen har briljert med partner-egenskaper og som medskaper av forestillinger. Han blir beskrevet som et beskjedent menneske, en generøs kollega, og en som erobrer scenen med enorm tilstedeværelse og intensitet. Han tar avskjed med Nasjonalballetten i år, etter en særdeles fortjenstfull innsats.

Årets øvrige prisvinnere er:

Veteranprisen: Bjørn Eidsvåg
Studiomusikere: Martin Horntveth og Kyrre Fritzner
Kunst/samtid: Rolf Erik Nystrøm (bl.a. Poing)
Jazz/metal/impro: Jørgen Munkeby (bl.a. Shining)
Viser/folkemusikk: Anne Nymo Trulsen (Hekla Stålstrenga)
Pop/rock: Madcon
Åpen Klasse: Hanne Hukkelberg
Skuespiller: Guandaline Sagliocco

Prisen består av 1 Veteranpris på kr. 75 000, og 9 andre priser i forskjellige sjangere og kunstformer, hver på kr. 50 000.

Prisene overrekkes av fondets styre, med unntak av Veteranprisen som overrekkes av Kulturdepartementet på vegne av fondet.

Les mer

Foto: © Nasjonalballetten / Den Norske Opera og Ballett